tisdag 9 januari 2018

Nedräkningen har börjat


"... Redan år 1686 ålade Karl XI:s kyrkolag prästerna att inom sina församlingar tillse, att menige man fick lära sig läsa i bok. ..." 

"... Till en allmännare läskunnighet samt folkskolors inrättande med examinerade skollärare var ett stort steg. Folkskolor på landet uppstodo visserligen på flera ställen i början av 1800-talet, men dessa anlades och sköttes vanligen utan all plan. På en del ställen lade dock prästerna ned ett berömvärt arbete för folkskolors inrättande och meddelade i många församlingar själva en god undervisning, men för övrigt bekläddes den s.k. skolläraretjänsten av gamla soldater och klockare, vilka själva nätt och jämnt kunde stava sig fram.

Någon allmän plan för folkskoleundervisningens bedrivande fanns icke förrän 1840-41, då rikets ständer beslöto att fr.o.m. 1842 inrätta folkskolor över allt och även anslogo medel till skollärarnas utbildning och avlöning. ..."


På mitt foto (taget i augusti 2017) av Gustaf Ewalds fotografi (från omkring 1909) sitter lärarinnan Matilda Nordgren med skolklass utanför skolan i Herrljunga.

När jag tittar in i flickklassens svartvita, nyfikna ögon, far det många tankar genom mitt huvud. Först tänker jag på att det fortfarande inte då, i början av 1900-talet, var en självklarhet att få gå i skolan, trots allmän och välmenande uppmaning. Sedan tänker jag på ansvaret som vilar på våra axlar idag, ansvaret inför de här pigga flickögonen: Att deras framtidstro inte ska ha varit förgäves. 

De här flickorna, som med största sannolikhet tvingades leva sina liv i skuggan av två stora, fasansfulla världskrig. Vi måste påminna oss om att det inte är självklart att leva i en tid, i ett land, där alla har rätt - och möjlighet - att gå i en bra skola. Med kunniga och engagerade lärare! Det är inte så länge sedan det inte var en självklarhet här i vårt rika land heller. Det är inte så länge som vårt land alls har varit rikt. Det tål att tänkas på, det som kanske inte är självklart för alla att reflektera över längre.

Att det viktigaste av allt inte nödvändigtvis har med någon skolsal att göra - att behålla ett öppet sinnelag och en nyfiken blick - är ju självklart en helt annan historia.

Och självklart finns det andra ord i ordboken att variera sig med än olika varianter av självklarheter, men ibland måste man bara få utnyttja upprepningens ihärdiga och självklara effekt. ;)

Hursomhelst, nedräkningen har börjat - för länge sedan. Nedräkningen mot att alla ska räknas lika mycket. Oavsett kön, plånbok eller vilken plats på jorden man råkar vara född på.

(Citaten ovan är hämtade ur: Gustaf Ewalds Västergötland i ord och bild. Fotografier och artiklar av Gustaf Ewald, sammanställda och kommenterade av Claes-Håkan Jacobson.)

<3
/helena

ps Till alla flickor och pojkar, tjejer och killar, kvinnor och män - som börjar vårterminen i stort sett as we speak - vill jag skicka med de kloka orden som jag rev ut ur morgontidningen för ett tag sedan. De vill jag skicka med er, för att jag tror det är viktigare än någonsin att förstå att olika berikar och att det krävs mod att våga säga ifrån och verkligen tycka det man tycker. Och tänka det man tänker, oavsett vad någon annan tänker och tycker om det.

"Att vara sig själv i en värld som gör allt för att du ska vara som alla andra är bland det tuffaste som finns." 

/Ralph Waldo Emerson (1803-1882)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar