torsdag 28 september 2017

Nästan alla tycka vi om att se goda fotografier


"Skogen är mångmiladjup. Den lockar, den gömmer. Här ekar berguvens rop, här står rovdjurens tunga tramp i snön. Och här fladdrar den sällsynta långskägglaven från sumpmarkens senvuxna granar. ..."


"Nästan alla tycka vi om att se goda fotografier. Bildalbumen äro därför populära. I de privata klistra vi in våra foton år från år och skaffa oss härmed allt efter som åren gå ett slags summariska dagböcker. Med hyggliga bilder - och för all del också med ganska klena - kunna dessa återuppliva åtskilliga minnen. ..." 


Vet inte vad det var som fick mig att damma av de här två böckerna just nu. Och borra ner mig så djupt i de mest snöklädda bilderna. 

Kanske förbereder sig redan delar av mig inför vintern. Inför den mest svartvita tiden. Trots röda juleljus och gröna granar är ju vintertiden ganska färglös. Mest gråskala. Då gäller det att se alla nyanserna av grått. Lära sig att skilja agnarna från vetet, skilja de djupa blyertsfårorna från vanligt grådask. 

Gråväder. Lyssna på det, det låter faktiskt ganska fint, om man verkligen lyssnar och låter det sjunka in. 

Kanske är det bara mina sprödaste vinterspröt som - med ljus och lykta - letar efter frostig, sedan länge infrusen, inspiration.


"... räven smyger med vinterlång skugga ..."


Nu längtar jag ut! Till doften av grannens tändvätska, till de fortfarande ganska lövklädda träden, till de sista värmande strålarna. I say: Jump!

Vi ses väl där ute?

:)
/helena

ps Bilderna på djuren och vinterskogen är hämtade ur Pärlugglans skog (LT:s förlag 1960) av Hans Lidman. De övriga bilderna kommer från Årets Bilder, ur STF:s bildskörd 1941. Redaktion: Anders Billow. Med förord av Carl-Julius Anrick. Hm, tänk att nästan heta anrik i efternamn. Lite Kul.

Jag har tagit mig friheten att beskära och skapa egna bilder av de gamla, fina fotografierna, men vill ändå ära de som äras bör - fotograferna bakom några av årets bilder 1941.

Så här kommer de: Den ljuvliga bilden på mamman framför skyltfönstret - som så fyndigt kalls för "Delat intresse" - är tagen av Arne Blomgren. Männen som skriver så koncentrerat, med pälsmössorna djupt nerdragna, är fångade av Olof Thaning och står under rubriken: "Auktionsprotokoll". Fotot på mannen med lyktan är taget av Eric Lundquist och går under namnet: "Tidig morgon".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar