fredag 16 juni 2017

Blytung fika


Det här ska handla om allvarliga grejer. Men jag tänkte att vi börjar lite mjukt. Mjukstartar, helt enkelt. Med det mjukaste mjuka. Med katter. Ett litet skämt som jag har kommit på helt själv. Ära vare gud i höjden - denna lilla historia har jag gjort i slöjden. Typ.

Vad kallas det när en katt väntar på bussen? 

Klura på den ni! Svaret kommer i ps:et. Men tjuvkika inte. Och försök gärna klura ut "det rätta svaret" först.

Nu till allvaret. Såg en intressant läsarfråga när jag var inne hos Antik & Auktion senast. Tänkte att jag skulle dela den med er. Tänkte att det är lika bra att jag citerar hela brevet från Anna och svaret från Antonia Berglund, man vet ju aldrig hur länge länkar fungerar. Här finns fråga och svar att läsa i original, nu i alla fall. Och här följer de då dessutom i skrift härinne:

"Jag kom över tre koppar med tillhörande assietter på en loppis. Efter att en bekant berättat för mig att östeuropeiskt porslin kan innehålla bly är jag nu orolig för att använda dem. De är tillverkade i Pruszków i Polen. Efter att ha läst mer om detta har jag förstått att även svenskt och finskt porslin kan innehålla bly. I dag använder jag Höganäs, Arabia samt engelska Johnson Bros porslin till vardags. Behöver jag vara orolig? Anna
Blyglasyrer har använts i Kina långt tillbaka i tiden liksom i andra kulturer. Ända till slutet av 1960-talet använde många svenska verkstäder och fabriker blyglasyrer i sin lergodstillverkning. Bly ger en vacker lyster och förhöjer färgen.
Under 1960-talet väcktes miljörörelsen i Sverige, bly var ett av ämnena som kom i fokus. På den tiden spreds den giftiga metallen även i luften, då den användes som tillsats i bensin. Blydebatten ledde till att Statens folkhälsoinstitut inledde förhandlingar med de keramiska tillverkarna, och tillverkningen ställdes om. År 1970 övergav Höganäs keramik det blyglaserade stengodset och började istället tillverka blyfritt stengods. Även Arabia har tillverkat blyglaserad keramik tidigare.
Har man relativt nytillverkat porslin från kända fabriker föreligger ingen fara för blyutsöndring. Med äldre porslin bör man vara försiktig. Man ska undvika att använda speciellt skålar och koppar som är slitna, krackelerade eller spräckta. Kassera slitna gamla temuggar! Upphettning kan sätta igång blyläckaget, så värm inte gamla koppar med te eller kaffe i mikron. Undvik att hetta upp syrlig mat i porslin som du är osäker på. Om de är blyglaserade och du har syrlig dryck eller mat i dem kan blyet lösgöras till livsmedlet. Skålar och koppar som man har te, kaffe, juicer, dressing etc i är mest utsatta. I allmänhet är föremål med starka färger på insidan inte tänkta till bruk av mat. Tänker även på kristallglas och karaffer som innehåller bly och som man brukar servera vin ur - inte bra.
Jag anar av färgen och lystern att glasyren på dina koppar kan innehålla bly, och därför skulle jag vara försiktig tills du har testat dem. Det finns testmedel att köpa, så slipper man oroa sig. Antonia Berglund"

Lite läskigt, eller hur? Tänker på den servis märkt West Germany som jag stod och suktade efter för ett tag sedan. Så där rustik och härlig, som jag vill ha dem. Kostade nästan ingenting. Men den fick ändå stå kvar. Blyet eller annat ska givetvis inte hindra oss vintage-, loppis- och second handentusiaster från att använda äldre porslin och keramik, på olika sätt. Men att använda det tillsammans med mat kräver viss försiktighet och kunskap. Och ett blytest då kanske. Försökte googla mig fram till vad och var man ska inhandla. Men lyckades inte riktigt. Hamnade bland en massa förvirrande fakta om vatten och "spektro"-ord. Får forska vidare vid senare tillfälle. Lovar att återkomma om jag hittar svar.

Kanske är det någon där ute i stora vida cybervärlden som vet vilken typ av test man ska använda? Och var man kan köpa/beställa det? Tveka inte att maila eller kommentera i så fall.

Nej, nu är det nog dags för fika strax.

Ta hand om er.

<3
/helena

ps Har ni klurat ut "svaret" än? Annars kan en ledtråd vara var. Alltså var som i lokalitet. Som i vad kallas det där - där istället för när - katten väntar på bussen? Att jag överhuvudtaget började tänka den här lite udda tanken - med en katt och en buss - beror på mannen. Förstås. Det händer att mannen åker förbi en busshållplats där det sitter en katt och väntar. På att matte eller husse ska komma hem från jobbet eller så, får man förmoda. Busskurr. Buss-kurr, såklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar