tisdag 28 juli 2015

- Ta mig till ett slott!


Man skulle lätt kunna tro att det var kvinnan på tavlan som sa det, men det var det inte. Det var jag: - Ta mig till ett slott! Vilket som helst! Ibland, när känslan av koja tar över för mycket i tillvaron, så vill jag dit - till ett slott. Gärna ett gammalt (finns det nya?), ståtligt sådant. Varför inte Läckö till exempel? På Läckö Slott - en historisk pärla vid Vänerns strand - som hemsidan så stolt konstaterar, kan man dessutom träffa många kvinnor i sommar.


Tyra Lundgren, Louise Adelborg, Estrid Ericson och Anna-Lisa Thomson är bara några av de mer namnkunniga kvinnor som får komma till tals genom sitt konstnärsskap, och sin formgivning, i årets sommarutställningen: Kvinnliga pionjärer - Svensk form under mellankrigstiden. Ett samarbete mellan Nationalmuseum och Stiftelsen Läckö Slott. Över 130 föremål av kvinnliga konstnärer presenteras nu på Läckö Slotts andra våning.


Utställningen pågår fram till den 23 augusti. Några korta sommarveckor till alltså. Får se om jag hinner dit i tid, annars kanske det blir något annat drömslott som får bli svaret på min heta bort-ifrån-kojan-längtan!

Men Mona-Lisa, hon får allt stanna hemma. Hon verkar nöjd med det. Tycker säkert att det känns skönt att få andas något annat än fuktig förrådslukt för en gångs skull. Se bara - hennes välmålade välbroderade läppar ler ju för tusan!

:)
/helena

ps I Läckös långa kalendarium kan man ta del av allt som finns att hitta på i - och runt - slottet. Tyckte mig skymta en inspelning av Antikrundan där i slutet av augusti. Kul kul.

2 kommentarer:

  1. Och här sitter jag på ett slott och önskar... Ta mig till Gröngräset! Tänk så det kan bli...

    SvaraRadera
  2. Mira: Nähä, är det sant?! Haha så lustigt det kan bli - livet. Hoppas att du har det bra. Med eller utan gräs. Med eller utan prins. :)

    /helena

    SvaraRadera