lördag 20 juni 2015

Vid Svartrama tjärn, vid den gröna bokhyllan


Lyckades fånga, de tre blyga strålar, som vågade komma in. Sent på kvällen kom de, och höll oss sällskap en kort stund. Och på tal om visa, så sjöng vi lite. Visa vid midsommartid bland annat. Lite Taube, något om en ekorre, har jag för mig. Och så Povels underbara: Ta av dig skorna. "...Ljuva barfota dagar leker mänskorna med varann: Dricker, skrattar och dansar till en strumplästorkester. ..."

Bläddrade sedan vidare i sångboken. Läste igenom den briljanta texten till Karl Gerhards Trojanska hästen. Visste ni att Gerhard blev uppringd av självaste statsminister Per-Albin, efter att han (Karl Gerhard) hade framfört denna mycket kritiska text - mot Adolf och kompani - 1940? Jodå. Hade nog varit spännande att vara en fluga på telefonlinjen under det samtalet.


Rune är min idol! En del av er vet det säkert redan. Rune Lindström. Låter kanske inte lika sexigt som Mick Jagger eller David Bowie, men Rune är mannen! Multikonstnären, som både skrivit texten: Du lindar av olvon... alltså Visa i midsommartid, och målat förlagan till mina fem tryckta dalmålningar.

"Midsommardagen" står det längst ner till vänster på den som sitter uppe nu. Förstås. Och så ser man Salome dansa inför sin styvfar. Hon dansade de sju slöjornas dans, på styvfaderns födelsedag, för att i utbyte kunna få precis vad hon ville. Och vad ville hon då ha? Jo, Johannes Döparens huvud på ett fat. Såklart. Jodå. Vissa tjejer vet verkligen vad de vill ha. Fast i ärlighetens namn var det faktiskt Salomes egen mor som uppmanade henne att önska sig "uppviglarens" huvud på ett fat.

Var tvungen att friska upp mina mycket begränsade bibelkunskaper för att verkligen bekräfta att det är Johannes Döparen(s huvud) som sitter fängslad på Rune Lindströms kurbitsmålning. Enligt obekräftade källor föddes Johannes Döparen sex månader innan Jesus, därför firade man hans minne, dag, den 24 juni. Alltså på midsommardagen. Vi firade midsommardagen, här i Sverige, just det datumet, 24 juni, tills man ändrade det någon gång i början av 1950-talet.

Nog om det. Men jag kan inte få nog av den roliga dalmålningen! Titta bara på alla små detaljer! Som paraplyet i Salomes mors hand. Hör ni inte hur hon nynnar? Under mitt paraply, ply, ply...

:)
/helena

ps Det kan mycket väl vara ett av mina bästa fynd någonsin, de fem dalmålningarna, i mappen som kostade tjugofem kronor på Röda Korsets second hand. Synd bara att det dröjer ända tills advent nu, innan det är dags att sätta upp nästa fantasifulla kurbitsskapelse. Vill ni läsa mer om upphovsmannen Rune Lindström? Då kan ni gå in här, hos Riksarkivet: G Rune Lindström, http://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/10705, Svenskt biografiskt lexikon (art av Bernt Bergström), hämtad 2015-06-20. Och läsa där, om en mycket begåvad man. En man, vars CV verkar sträcka sig längre än självaste vägen till himmelen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar