söndag 31 maj 2015

Målad av mor


 "... I porträttet av sig själv och sin unga dotter är hon klädd i en av det antika modet inspirerad dräkt som karakteriserades också av bara armar och axlar. Hur gick det för mor och dotter i fortsättningen? ..."

I en av mina egna favoritblädderböcker: Gamla Bildbekanta (Bra Mjukböcker 1978) av Gunnar Dahmén, finns bilden på den vackra modern och den söta dottern. Målningen heter just Mother and Daughter och är målad år 1789. Konstnärinnan/modern hette Marie Louise Elisabeth Vigée Lebrun och föddes i Paris 1755. Hon gick i sin pappas fotspår. Målarfotspår. Men hon hade - uppenbarligen! - en alldeles egen, stor talang för målandets konst. Bland hennes namnkunniga porträttkunder fanns ingen mindre än självaste drottning Marie-Antoinette med familj.

Vad MLEVL, puh, vem orkar skriva ut hela det namnet igen? skulle tyckt om att ha blivit avbildad tillsammans med min gamla tobaksburk från Gabriel har jag ingen aning om. Men jag tycker att de är fina tillsammans.

:)
/helena

ps Hur gick det då för mor och dotter i fortsättningen? Enligt texten i Gamla Bildbekanta; inte så bra. Inget slut som lämpar sig att studera alltför ingående en sådan här dag, tänker jag. Men vi kan väl säga så här; att det fanns en karl inblandad. En karl som inte dög åt dottern. En man som, citat, var "utan namn, utan talanger och utan förmögenhet." Ooops.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar