måndag 18 maj 2015

E som i Ben E. King


Det var några veckor sedan han försvann nu - mannen som sjöng min favoritsång i mer än 50 år. Ben E. King for vidare från detta jordeliv den 30:e april i år och jag vill hylla honom genom att berätta om hemläxan som jag gav mannen (min alltså). Eller snarare "bortaläxan". För jag bad honom spela Stand by me för alla sin elever, alla sina klasser, den veckan. Veckan strax efter att Ben E. flög vidare. Och så tyckte jag att han kunde berätta lite om honom också. Bara nämna något litet. Så jag skickade med lite snuttifierad kunskap som jag snappat upp från Text-TV:

Mr King slog igenom som soloartist i början av sextiotalet. Hans första hit var balladen Spanish Harlem. Sedan kom Stand by me och slog knock på en hel värld. Jag menar, jag är ju inte direkt ensam om att tycka om de där raderna som besvärjer rädslan så ohotat vackert. Smäktande, med sitt inslag av stråkar.

Så, nu tycker jag att vi lyssnar - en gång till - på den fjärde mest spelade låten under hela 1900-talet. Fast den här gången i John Lennons version. Videon är så söt. John är så söt. Och Yoko är sötast. Med det långa, svarta håret fladdrande i vinden.

:)
/helena

ps Givetvis är det alltid någon som frågar något mer. Frågar saker som: - Vilken är den mest spelade låten då? Eller: - Vad betyder E:et? För så är det med snuttifierad kunskap. Den är just det; en liten, liten snutt kunskap. Och ingen snutt i hela vida världen skulle kunna summera en människas liv. Inte på några få rader. Men E:et, det vet jag i alla fall vad det står för: Earl. I alla fall enligt Wiki.

1 kommentar:

  1. Typiskt också: "This video isn't available anymore"
    Någon som vet var man kan hitta den i stället? CD-utgåva?
    Och svara inte "spotify", då spyr jag!

    SvaraRadera