måndag 2 mars 2015

Slumpen, Sundin & en vas med vita sippor


Nu fick Sundin snällt flytta in i vykortsbyrålådan igen. Och...


...vitsipporna fick komma upp istället!

"Efter ett original av
CAROLINE GRINDA-CHRISTENSEN" står det på baksidan.

Och ja, jag brukar hitta en hel del fina vykort second hand. En krona styck tror jag bestämt att de kostade, på Myrorna - sipporna & Sundin.

:)
/helena

ps Och så var det det här med slumpen. Ibland undrar jag... Om slumpen verkligen är en slump. Ibland känns alla tillfälligheter så underligt sammanfallande. Som nu, det här vykortet med Höganäskruset och den vackert slitna blå stolen. Jag googlar namnet på konstnärinnan, för jag känner inte igen det direkt, säkert på grund av att Grinda-Christensen var hennes namn senare i livet. När hon träffade Raoul Wallenberg (!) var hon mycket ung och hette Jacobsen i efternamn. Fatta! (Förlåt om jag tjatar lite mycket om den gode herr Wallenberg just nu, men det är svårt att inte bli uppfylld av en bok på över 700 sidor, som dessutom utspelar sig under en så dramatisk tid). Men fatta! Jag söker på konstnärinnan till det söta sippvykortet och det första jag får upp är en sida till Raoul Wallenbergs minne! En bit ner på sidan står det att läsa om Carolines romans med Wallenberg. Och vi, mannen och jag, som läste om just det här i Ingrid Carlbergs bok, för bara ett par hundra sidor sedan!

Vid den här tiden arbetade det unga stjärnskottet (hon slog igenom som tolvårigt underbarn!) Caroline Jacobsen som sångerska. Under andra världskriget uppträdde hon en hel del för militären, som fältartist. Vid några tillfällen träffade hon Raoul Wallenberg mellan sina turnéer. Enligt Ingrid Carlbergs bok, "Det står ett rum här och väntar på dig...", brukade de promenera på Stockholms gator tillsammans. Ibland smet de in på Filips konditori på Regeringsgatan, för att dricka choklad med vispad grädde.

En kväll gick de på restaurang Hasselbacken. "De åt gratinerad sjötunga och talade om livet." Och arkitekt Raoul Wallenberg ritade upp en stor skiss över sitt drömhus på bordsduken. En duk/skiss som Caroline Grinda-Christensen senare förvarade i sitt kassaskåp. Enligt Wikip. avled hon förra våren, och när jag scrollar lite längre ner bland sökträffarna så hittar jag en länk till riksarkivet: "721467 Caroline Grinda Christensens gåva 1940-tal/01 Raoul Wallenberg: Skiss av ett hus, ritad på en bordduk på restaurang Hasselbacken i Stockholm" 

Så nu finns den tydligen där, i Riksarkivet, förhoppningsvis i tryggt förvar för framtiden - skissen på drömhuset. Och slumpen, var finns den?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar