torsdag 1 januari 2015

Pizza & Per Silja


Läste just i min morgontidning att idag är den största pizza-dagen på hela året. Lite kul. Extra kul med tanke på att jag läste en liten historisk lista häromdagen, en lista som listade några av de saker som man trodde skulle vara bra att göra, så här den första dagen på året. För att sätta tonen på hela resten av året. Som att det kan vara bra att äta ett äpple idag, för att slippa sjukdomar resten av året. Äpple var det ja!

I samma tidning hittade jag den här rara textremsan för någon vecka sedan. En betraktelse, ursprungligen införd i tidningen 1964, över nyårets ständigt återkommande tankar. Under rubriken; för 50 år sedan, återfann jag signaturen Per Siljas småfyndiga nyårstankar.

Vem Per Silja är/var har jag tyvärr ingen aning om. Provade mig på en googling och fann förstås en massa växtlighet och en norsk (!) fotbollsspelare (Per Ciljan Skjelbred). Men ingen vass penna med smakligt klingande signatur. Hur som, här kommer orden igen, i något tydligare skick:

Nyårstankar
Jag tänkte den kvällen då året var slut:
Så löjligt att skåla och tala!
Det året som kommer ser likadant ut,
och festtal blir bara banala. 
Det vet vi väl alla, att snart blir det vår,
och så börjar sommarn att skvala,
för åren de kommer och åren de går
och gör oss blott gamla och skrala.

Men nu när jag står här och året är nytt,
så tycker jag dock jag kan ana,
att solen har stigit och allt är förbytt
på jordlivets krokiga bana.
Jag tycker att luften fått friskare fläkt
och vill efter vårtecken spana.
Ty nyåret har denna glada effekt 
av ålder och ohämmad vana.

/av Per Silja
ur Borås Tidning


:)
/helena

ps Vi ska inte äta pizza idag. Blir antagligen den där blodpuddingen som legat och blängt i kylskåpet ett tag, eller en alldeles nygrillad kyckling. Hm. Ska i vilket fall som helst gå och ta mig det där äpplet nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar