onsdag 28 januari 2015

I "nytt" ljus


Inredning när den är som bäst, enligt mig. Inredning som blir till av en slump. Tavlan, som skulle fått en mer permanent plats för länge sedan - gärna lite högre upp - har flyttats lite hit och lite dit. Den har oftast hamnat mer fisk än fågel, om vi säger så. Mest på grund av sin tyngd. Just nu står den i ett mörkt hörn under fönstret vid den gröna bokhyllan.

Och så lampan då. Den som har en etikett som det står Bohemia Glass på. Och "Made in Czechoslovakia". Den hamnade också i hörnet, av en slump. Jag höll på med en smärre lampfotsutrensning för någon vecka sedan, en Alingsås-keramikfot fick då flytta till Myrorna bland annat. Men den här ville jag ha kvar ett tag till, grön och skön som den är. Så, då hamnade den här i hörnet, så länge.

I helgen, när den sista stjärnglansen till slut - med en suck - åkte in i förrådet igen, såg jag det plötsligt framför mig: Världens bästa tavelbelysning! Tavlan, redan på plats. Lampfoten, redan på plats. Bara att sticka i den nyligen utbytta kontakten i väggen och så; varde det lite ljusare i ett mörkt hörn av tillvaron.

Den upplysta tavelpojken med sina tidstypiskt byxlösa knän. Den charmiga tavlan, signerad av en glad amatör (?) i början av 1930-talet. Lampfoten i glas, som nog inte är så värst gammal, men som trots det kommer från ett land som inte längre finns. A match made in heaven. Made in second hand heaven.

:)
/helena

ps Ni som inte tycker om att "prata pengar", ni kan sluta läsa nu. Men jag tycker det tål att påpekas - hur prisvärd den här kombinationen av vintage-föremål är. Kommer inte ihåg den exakta summan, men är ganska säker på att lampfot och tavla inte kostade mer än en femtiolapp tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar