lördag 1 november 2014

Ljusare tider för mörka individer


Kort rapport från en lugn tillvaro. Nästan zombie-lik tillvaro faktiskt. Utanför har mörkret sänkt sig, här inne råder murrighetens envälde. Vi läser. Mycket. Och högt, förstås. För en upphöjd läsupplevelse. Snart har vi läst ut den 500-sidor långa Viskleken. Och jag vet inte riktigt om jag tycker att den här prisbelönade Arne Dahl-deckaren är  bra. Dålig är den definitivt inte, men den känns lite utdragen ibland. En del partier känns mera som utfyllnad än något annat.

Makt, girighet och korruption är annars tre givna ingredienser i denna globala europahistoria. Nutidshistoria alltså. Men det är något som gör det riktigt svårt att lägga den ifrån sig, det känns så tryggt på något sätt; att få befinna sig i sällskap av de kompetenta poliserna Kerstin Holm och Sara Svenhagen, och alla deras lika överkompetenta europeiska kollegor.

Det beskrivande språket får mig emellanåt att le, både åt en del vackra träffsäkra beskrivningar och åt ord som man sällan möter i modern litteratur numera. Jag gillar när språket får breda ut sig lite, i all sin mångordiga glans. Däremot föredrar jag det lite korthuggna, återhållna, framför alltför närgående beskrivningsbroderier, som ni säkert vet vid det här laget.

Läste ni det här på Text-TV förresten, på tal om mörka krafter:
"Katter får skydd från satanister
Ett katthem i Budapest lämnar inte ut några katter från mitten av oktober till mitten av november - för att de ska slippa hamna hos satanister.
-Tyvärr värdesätts katter högt av satanister som vill använda dem i seanser och offerritualer runt halloween , säger Kinga Schneider, chef för Noaks ark-fonden i Budapest, till nyhetsbyrån AFP.
Hon säger att antalet förfrågningar om svarta katter ökar i oktober. Men när de som ringer får höra att inga katter adopteras bort förrän efter Halloween är de inte intresserade." 


It's a crazy world out there, hörni. Bäst att borra ner sig i det nypuffade soffhörnet igen. Take care, my friends.

:)
/helena

ps Kommer ni ihåg den här inramade sötnosen? Det där var ett typexempel på en så kallad: Bara-för-att-den-är-så-himla-oemotståndlig-då-reprislänk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar