torsdag 1 maj 2014

När röken har skingrats


Tänk vad man kan lära sig av en liten vas. Fast det egentligen inte är någon vas, och jag inte alls skulle förstå vad den sa - om den nu hade kunnat prata alltså.

Den lilla vasen, som inte är någon vas, kommer nämligen från Holland. Royal Pottery Zuid Holland Gouda, som det står på etiketten. Det begriper jag ganska bra, däremot det som står undertill, det är rena rama grekiskan holländskan: Plateelbakkerij. Men jag hittade en brittisk sida här som berättar lite om företaget som startades alldeles i slutet av 1800-talet och som sedan fortsatte med produktionen ända fram till mitten av 1960-talet.

Min lilla "cigarettvas" är troligen tillverkad någon gång under 1950-1960-talen. En slags stiligare förvaring till cigaretter var säkerligen det ursprungliga syftet med föremålet som jag envisas med att kalla för mini-vas. För folk röker inte lika mycket längre - tack och lov. Ni som följer med mig härinne vet att jag aldrig har varit speciellt förtjust i varken tobak eller tobaksrök.

På den lilla kyrkloppisen stod det en liten övergiven samling (10-12 stycken var det nog) med dessa små cigarettförvaringar. I alla möjliga färg- och formkombinationer. Det hade varit kul att köpa alla, mest för att det är så synd att dela på en samling, men jag nöjde mig ändå med två. De två  finaste förstås.

För att vara en person som är så pass ointresserad av tobakstillbehör, så har jag ovanligt många. Som exempelvis den snygga Syco-snuggan och den spanska flugan. Två andra röknings-attiraljer som har fått nya, hälsosammare!, liv här hemma hos mig.

:)
/helena

ps Och nu, så här i ps:et, vågar jag avslöja att det var väldigt nära att jag skrev Vinka till Vincan som rubrik. Vinca, som en del i det latinska namnet på Vintergröna. Den grönprunkande lilla skönheten som verkar försynt på något sätt, samtidigt som den inte verkar vara rädd för att ta för sig. Breda ut sig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar