fredag 18 april 2014

Ett löfte och ett howl!


Nej, jag har inte råkat rycka till med det glada fotofingret och lyckats åstadkomma en exponering för mycket. Däremot verkar scannern ha gått bananas och totalvägrar att återge hur fint det här gamla vykortsmotivet verkligen är.

Den första versionen av vykortet visar upp en "randig" yta som inte finns där i verkligheten. Den andra versionen visar mest upp min goda vilja. Min goda vilja att visa er hur vykortet egentligen ser ut. Eller rättare sagt mannens goda vilja, för det var han som försökte vrida och vända på inställningsrattarna för att "få till det". Det blev bara sämre. Det var säkert inte hans fel, för flera andra vykort gick alldeles utmärkt att få en bra återgivning av. Men inte detta.

Hm. Kan det kanske bero på ett ingripande av en högre makt? Ja, inte vet jag. Och jag vet inte heller vad bilden föreställer. Alltså om det avbildar två historiska kändisar eller så. Tills alldeles nyss tänkte jag på det som något religiöst och därmed lite lagom passande till påsk.

Men kanske föreställer det "bara" en vanlig pojke som väldigt gärna vill plocka de där fina, men mycket svåråtkomliga, blommorna - som i ärlighetens namn mest påminner om pingstliljor- och hans änglalikt tålmodiga mamma som låter honom hållas? Vad vet jag? Bara att det bästa med all konst är att den är fri för tolkning. Åtminstone i någon mån.

Måste erkänna att jag känner mig lite uppfylld just nu. Helgen började på bästa tänkbara sätt - med en riktigt bra och tänkvärd film!

Filmen om dikten/boken och om rättegången som ägde rum på grund av dikten/boken. Allen Ginsberg och hans Howl. Jag måste också erkänna att jag inte är särskilt insatt i Beat-poesin och dess förgrundsfigurer. Har mest ett hum. Eller hade. För nu efter filmen har jag nog två hum.

Vilken film och vilken rolltolkning av James Franco! (Älskar när man nästan inte känner igen skådespelaren för att han liksom bara är rollen). Och dikten. DIKTEN! Lång, lång och fylld av fartfylld rytmrik mening. Detta är en film som man skulle kunna citera ur i oändlighet. Men det ska jag inte göra. Vi har ju inte hela oändligheten på oss. Det är en dag i morgon också.

Men vi kan väl ta ett i alla fall. Ett citat. Måste bara få önska er en riktigt bra och glad påsk först!

"Vissa böcker har makt att förändra folks inställning och uppmärksamma situationer som är synliga men osedda."

:)
/helena

ps Och så kan vi väl lova varandra att mest göra saker som vi tycker är riktigt kul i påsk va? Vad det nu än vara månde: Sitta på kammaren och läsa långa dikter. Sitta på kammaren och skriva långa dikter. Se och uppleva fantastiska filmer. Blogga. Äta gott. Lusläsa och lustitta igenom alla inlägg på den nyåteruppväckta Inspirationfabriken. Umgås med trevligt folk. Och fä. Färga ägg. Eller plocka vårblommor. Vi gör något kul helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar