tisdag 25 mars 2014

Våfflor, snö & vårflod


Har ni tänkt på det? Hur nära släkt de båda orden är med varandra? Rent ljudmässigt alltså. Särskilt när man säger dem fort.


Våfflor och vårflod. Och så tre gånger i rad fort nu då!!! Våfflor å vårflod vårfflo å våflo våfflo å våfl...

Gräddat några har vi inte gjort än, det får kanske bli till helgen? Men jag tog fram den gamla kokboken från 1950 och förde fingret över den korta lilla listan. Fingret stannade som vanligt, böjde sig och liksom log lite, vid beröringen av en av de mest exotiska ingredienser som kan finnas i ett recept: Snö.


Kokboken, som hade ganska många år på nacken redan då, när mannen fick den av sin mamma - eller om det var farmor? - när han precis när 80-talet skulle börja, 19 år gammal, flyttade hemifrån, hela vägen från Dalarna till Småland. Tänk, som att flytta från Borås till New York idag! I alla fall nästan. Inte så bra kanske, med tanke på den vita ingrediensen. Snön är (förhoppningsvis) oftast smält när våffeldagen kommer. Både här (i Västergötland) och i Småland.

Så, exklusivt för oss som inte har hunnit fixa våfflor för att fira vårens ankomst, än, kommer här ett mer än 60 år gammalt recept på frasvåfflor. Direkt hämtat ur: DEN GODASTE MATEN Utvalda recept från ICA-kurirens provkök
FRASVÅFFLOR (omkr. 6 laggar)
3 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten eller ren snö
4 dl vispad grädde
2 msk smör eller margarin

Sikta mjölet och blanda det med vattnet (snön)
och grädden. Låt smeten stå och svälla omkr. 1 tim.
Smält fettet och rör ner det i smeten. Grädda därefter
frasiga våfflor, se ovanstående bild.

Serveras med t.ex. hjortron-, tranbärs- eller
jordgubbssylt och socker.


Fast ni kanske föredrar äggvåfflor istället? Okej, då. Ur samma sköna 50-tals bok kommer här receptet på... Ta-daa!:
ÄGGVÅFFLOR (omkr. 10 laggar)
4 dl grädde eller god mjölk
1 1/2 dl (1 1/2 hg) smält smör
eller margarin
3 dl kallt vatten
4 dl vetemjöl
4 äggulor
4 äggvitor
litet salt och socker

Vispa ihop grädden (mjölken) med det
smälta smöret (margarinet), vattnet och
mjölet. Låt smeten stå en stund att svälla.
Rör i äggulorna, krydda lätt och blanda ner
de till hårt skum vispade vitorna. Grädda
därefter våfflorna, se bild sid. 43.
Putsa våfflorna runt kanten med en sax.
Lägg upp dem i sista stund och servera dem
med socker och sylt eller god bärkompott.


Förr snålades det minsann inte med grädden! LCHF redan då kanske? Skulle inte tro det va? Men jag lovar, frasvåfflorna blir goda, även med en anings mindre mängd vispad grädde i smeten. Men snö, det måste man förstås ha.

:)
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar