torsdag 6 februari 2014

Detaljer detaljer


Det skulle inte vara så konstigt om ni har tröttnat lite grann på alla mina citat vid det här laget, jag skulle ha full förståelse för om ni suckade lite och sa: - Åh nej, inte nu igen...

Men, jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna den här gången. Det här är ett par meningar som är så bra att bära med sig, både för oss som inte kan få nog av våra älskade saker och för oss som behöver ha ett par tankar i bakhuvudet när vi försöker utveckla vårt skrivande. Orden, som strax följer, hittade jag nämligen i en gammal inredningsbok som jag lånade på bibblan för ett bra tag sedan. En bok av Charlotte Moss som passande nog bär originaltiteln: A passion for detail (1991)

De kloka orden som Charlotte Moss i sin tur citerar är skrivna/sagda av Guy de Maupassant, därför är det kanske inte så konstigt att man tycker att dessa ord uttrycker något intressant! Oj, ett litet ofrivilligt franskt? nödrim blev det visst där, av bara farten.

Varför kom jag då att tänka på den här lilla randiga lappen, med de här hastigt nedklottrade bokstäverna, just nu? Jo, det var på grund av något i inredningstidningen som verkar vara på "allas" läppar, just nu. Tidningen som precis har bytt namn till Elle Decoration, ni vet. Och visst var det de drömska, konstnärliga bilderna från Nina Perssons hem i Harlem, New York som drog även mina blickar till sig.

Det var särskilt en detalj jag fastnade för. Längst ner i den pampiga, platsbyggda bokhyllan skymtar ett ansikte. Tror bestämt att det är en av mina favoritkonstnärer som skymtar på framsidan av någon bok. Behöver jag säga att jag älskar detaljer?

"Det handlar om att observera det du vill beskriva tillräckligt länge för att upptäcka någon detalj som ingen tidigare sett eller beskrivit... även de obetydligaste föremål innehåller någon okänd beståndsdel. Det gäller således att finna dem."
/Guy de Maupassant


:)
/helena

ps Och förresten, jag kan väl inte rå för att så många kloka människor har sagt så många kloka saker? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar