fredag 27 december 2013

3 med en hake


Det har varit tre bra dagar. Tre dagar fyllda av...ingenting. Fast på ett bra sätt. Vi sjöng julsånger, som sagt. Spelade ett lite småtrist spel (jag kom faktiskt inte ihåg sedan tidigare att frågorna i Retro var så, ja, vad ska jag säga, antingen lätta eller lite smått obegripliga). Det kanske iofs bara var jag som var extra alldeles-för-många-praliner-trög?! Ibland är i alla fall - något lite småtrist - precis vad man behöver. Även om vädret kunde ha varit lite mindre trist. Jag tillhör inte dem som klagar på vädret i första taget, men när det känns som att en hel vintermånad, snart, har regnat och blåst bort, så börjar t.o.m. jag att tappa tålamodet. Nåväl.


Hur får man exakt de böcker man allra mest önskar sig att läsa just nu? Man lånar dem på bibblan såklart! Tyvärr har jag knappt öppnat de fyra som jag är mest nyfiken på, än, och ni vet ju varför. Det är förstås den där j-kla Puzoboken som fortfarande spökar. Den har minsann varit väldigt svår att lägga ifrån sig. Men nu har vi högläst och högläst och högläst hela helgen, så nu ska det väl inte ta så lång tid innan vi - äntligen - når sista uppslaget. Då tänker jag slå igen den med en högljudd - och nöjd - smäll!

Och genast därefter öppna de fyra som ligger här, som jag är så nyfiken på. Fyra böcker med mycket kvinnliga förtecken. Här nedan följer en liten lista (obs! jag är inte sponsrad av en viss nätbokhandel, det blir bara smidigast ibland att använda sig av en enda plats att länka till) på böckerna som bara väntar på att få slukas! Kanske finns där något som även väcker din läslust?

  1. All I want for Christmas is planekonomi av Sara Granér "... är ett seriealbum fullt av värme och humor, men också en glödande vrede mot ett samhälle där vi allt mer tappat förmågan att ta hand om varandra. ... "
  2. För att livet ska bli något mera uthärdligt bör man tro på under av Cordelia Edvardson " ... Cordelia Edvardson hade en osviklig känsla för det som är heligt. Vilket gränsar till människovärde och respekt för den andre. Och till vårt behov av livsmening, och också av eufori - hänryckning. ... "
  3. De sista tanterna - Från husmor till modeikon av Fatima Bremmer med foto av Magnus Wennman " ... Ömsint och respektfullt porträtterar de några av Sveriges sista tanter och belyser hur deras generation har formats av efterkrigstiden. Ett rikt kulturhistoriskt reportage som ger inblick i en snart förlorad värld. ... "
  4. Jenny Nyström - Livet och Konsten av Gunnel Forsberg Warringer " ... Som första kvinna vann hon den åtråvärda kungliga medaljen vid Konstakademien - därefter låg vägen till Paris öppen. ... " " ... Hon var något så ovanligt som en yrkeskvinna som ensam försörjde sin familj. ... "

Lika eftersökt som Carl Larsson och Anders Zorn var hon - Jenny Nyström. Boken borde nog ha ytterligare en undertitel, tänker jag - mycket mer än tomtar & julkort!

Bara de målade avbildningarna på interiörer från hennes ateljéer i Paris och Stockholm, som återges i boken, är oslagbara! Hon var tydligen här i min lilla stad en gång också, och gjorde reportage. 1880 bevakade hon Lantbruksmötet i Borås på uppdrag av Ny Illustrerad Tidning. Bara en sådan sak.

Oj, det blev visst lite långt. Och jag som egentligen bara ville säga en enda sak:
<3
helena

ps Om ni vill njuta lite mer av den vackra sommardagen, längst ner - och av en solskenshistoria! - så klickar ni bara in er här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar