söndag 9 juni 2013

The recipe! And the prescription?


Ingenting nytt under solen? Samma gamla bilder i sovrummets stringhylla och på den ärvda byrån? Självklart finns det inte mycket nytt här - det ska det ju inte göra. Det här är faktiskt en blogg som hyllar "det redan använda", om nu någon skulle ha lyckats missa det?

:)

Men om vi bortser från det då, ser ni något "nytt" då, som lockar er syn?


Bonaden, såklart! Den som jag hittade i en välgörenhetsbutik redan förra våren. Sedan dess har den legat bortglömd i väntan på åtgärd. Åtgärd i form av rengöring. Rengöring lika med tvätt i det här fallet. Men vem har tid att tvätta bonader på löpande band? Inte jag. Så där, i sitt bortglömda i-väntan-på-tvätt-hörn, har den legat i över ett år nu. Ända tills för ett par veckor sedan. Då hamnade den äntligen i den alldeles lagom finmaskiga tvättpåsen, i den helt lätt ylletvättssnurrande tvättrumman. Bara en lätt tvätt, för det var självklart inte patinan jag ville ta bort, bara den allra mest överflödiga smutsen.

Det var faktiskt Horace som påminde mig om den. Självaste Horace Engdahl. När han var i Babel i våras och pratade citat, då - i en bisats - uttryckte han ett visst bonadsbudskapsförakt. Och då kände jag förstås genast att jag ville sätta upp min fina, välgjorda, synbart oprententiösa, skönt anspråkslösa bonad. Med dess enkla budskap. Dess sanna budskap. För trots att jag aldrig har varit någon baddare på det här med måttsatser och enhetsomvandlingar så känns proportionerna så rätt på något sätt. En matsked kärlek, en tesked gräl.


:)
/helena, a.k.a. en som faktiskt har lyckats efterleva receptet i fråga i mer än 20 år!



ps Jag har inget emot Horace Engdahl, ingenting alls egentligen, här citerar jag honom till och med. Han verkar dessutom inte helt osmart... Men en viss typ av snobberi har jag väldigt svårt för. Anspråkslösa ord som tillgivenhet och anspråkslöshet, de älskar jag däremot. Inte för att jag tycker att vi borde använda färre slagkraftiga och stora ord i vårt dagliga språkbruk, utan mera för att jag tycker om att leta efter fler uttrycksfulla nyanser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar