söndag 6 januari 2013

Myrra - det önskar jag mig också!


Läser någonstans att Trettondagen är vår äldsta kristna högtid. Läser vidare att den här dagen firades redan på 100-talet i Egypten, men då av helt andra anledningar än vad vi gör idag.


Idag, den 6:e januari, står det Kasper, Melker & Baltsar i almanackans namnsdagsruta och jag läser på Historiska Muséets sida att: "... Kaspar, Melchior och Balthasar är de namn som tillhör de vi idag känner bättre som "de tre vise männen". På latin kallas deras dag epiphania domini, "uppenbarelsen av Herren", det vill säga den dag då Jesu födelse blev känd i världen. ..."


Även om man inte är speciellt intresserad av religion i sig, så är det alltid spännande att lära sig om historien, tycker jag. Jag älskar ju historia, som ni vet och jag tycker dessutom mycket om annorlunda juldekorationer - som ni säkert också har snappat upp vid det här laget! Och just därför blev jag så glad när jag fann den här tunga glastallriken med Jesusbarnet och de tre vise männen på. Jag antar att det är någon form av jultallrik, för om man tittar en bit nedanför den tredje vise mannen eller kungen eller astrologen eller magikern (buden är lite olika här angående vad de egentligen kallas, beroende på var i världen och historien vi befinner oss) - där till höger - så hittar man ett årtal, om man tittar noga. 1973 står det, vilket betyder att fatet fyller fyrtio år i år!


Orrefors Sweden No 2924, står det ingraverat på sidan av det gedigna pressglasfatet.


Kommer ni förresten ihåg vilka tre presenter som Kaspar, Melchior & Balthasar sägs ha haft med sig till Jesus på hans allra första födelsedag (ja, eller några dagar efter den då)? Guld. Jojo. Och Rökelse. Jaha, är det bra? Nyser man inte bara en massa av det?

Och Myrra! Det ska jag önska mig när min egen dagen D strax, här under våren, är på G. För hör bara:
"... Myrra, slutligen, var en sorts medicin som ansågs hjälpa mot det mesta. ..." Wow, som antibiotika då kanske, fast utan att en massa otäcka mördarbakterier blir resistenta och så av det, eller?


:)
/helena

  

ps - En snigel? svarade mannen när jag höll upp den fina jultallriken framför näsan på honom för första gången. Vi stod inne på Myrorna och det var förmodligen vår eller sommar utanför de stora fönstren, för det är oftast då som man kan göra de allra bästa, udda, julfynden, och jag hade just ställt frågan: - Älskling, ser du vad motivet föreställer?

pps Artikeln på Historiska Muséets sida är intressant. Läs gärna mer där, om ni är historiskt intresserade. Man frågar sig bland annat om det verkligen fanns en Betlehems stjärna.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vi har bestämt att vi vill ge dig en grej som tack för att du kommenterar hos oss.
    Kolla bloggen idag

    Jenny
    Dosfamily.com

    SvaraRadera
  2. Jenny: Vi kommenterade nog "om varandra" precis, tror jag. Jag hoppas att min långa, förvirrade, förvånade och superglada!! kommentar finns på plats nu - där inne hos er!

    /helena

    SvaraRadera