fredag 25 januari 2013

Här ska läsas!


Med fötterna pressade mot elementet och ögonen klistrade mot bokstäverna. Och bilderna!

Bengt och Gunnar heter två produktiva män. Jag lånade en bok av dem var idag. Nyström och Lersjö lyder efternamnen, om ni undrar.

Gammalt glas, pressat glas, färgat glas. Glas i alla dess former alltså, har Gunnar Lersjö skrivit om. Boken om pressat glas är "min" i en månad framöver.

Böcker av Bengt Nyström hittar ni en hel sida av på adlibris. Många av dem handlar om porslin och keramik. Den jag fick med mig hem idag heter "Svensk Jugendkeramik". Utgiven av Bokförlaget Signum i Lund 2003.

Vad tror ni? Låter som två böcker som passar mig som blomman i pressglasvasen va'?

Sedan ska jag bläddra lite i boken om Blå Blom - mammas älsklingsservis!

Och slutligen sneglar jag in i Karen Blixens och Selma Lagerlöfs "skrivarlyor" i Fransesca Premoli - Droulers' "Writers' Houses". En bok fylld av författarhem. Med fotografier av Erica Lennard. Och med en prolog skriven av Marguerite Duras.

" ... This beautifully designed and produced book takes the reader into the intimacy of the homes of twenty great international literary figures, from the simple, tropical world of Ernest Hemingway in Key West to the remote Carmarthenshire boathouse of Dylan Thomas at Laugharne, in Wales, from William Faulkner's antebellum mansion in Oxford, Mississippi, to the aristocratic Palermo palace of Giuseppe Tomasi di Lampedusa. ..."


Jodå. Men nädå, jag har ingen aning om vem han di Lampedusa var? Är? Men snart så vet jag hur han bor/bodde i alla fall. Boken är från 1994-95 så den passar liksom utmärkt att "äga" precis så länge som biblioteket tillåter.

:)
/helena



ps Och redan, bara några timmar efter att lånekortet har blippats förbi i den där självlånemackapären, så har jag bläddrat ganska flitigt i en riktig favoritbok. Jag visste att den skulle bli det redan innan jag ens hade öppnat den. För hon som har gjort den är så duktig på det hon gör. Det kan man se prov på i en hel del antik- och inredningstidningar emellanåt. Lovar att berätta mer om den - och henne - en annan gång.
Ska bara sjunka in lite djupare bland alla de vackra bokbladen först. Och lite djupare ner i soffan. Om det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar