tisdag 1 januari 2013

En del kopparslagare är roliga


Egentligen ville jag börja året på ett helt annat sätt - inte med kopparslagare. Men jag kunde inte riktigt låta bli, eftersom ni förmodligen är några därute som har umgåtts med dem idag. Själv skålade jag bara i C-vitaminbrus igår. Vad trodde ni C-dryck betydde? Tvi vale för champagne - det har jag faktiskt aldrig gillat.


Jodå, så präktig är jag - även år 2013. :) Men det är klart, en liten, liten kryddrik nubbe till den fina nyårsmaten blev det ju förstås.

Någon frågade om jag rökt pipa någon gång då? Med tanke på gårdagens cigarettsolskenshistoria. Nä, ingenting alls har jag rökt. Inte ens en enda liten fet cigarr för att fira ett nytt år eller så. Med tanke på det är det kanske lite lustigt att jag dras så starkt till alla roliga, annorlunda, fina tobakstillbehör som det verkar finnas ganska gott om på second handmarknaden.


Som det här roliga askfatet, som jag hoppas att ni kan ta del av - trots de något suddiga bilderna. Sorry.

Jag tror i alla fall att det är ett askfat. Tungt är det, materialet är förmodligen gjutjärn.

Och motivet som är så kul - med mannen som inte alls verkar vara sugen på att äta upp fisken på tallriken framför honom. De två små tomtarna? - eller kopparslagarna då - som står vid sidan om mannen med sina armar höjda till klubbande, huvudvärkande, nedslag när som helst. Och så det inslag som jag, så klart!, gillar bäst: Katten! På det värkande huvudet står den. Som ett slags extra huvudbry.

De dyker upp lite här och var - faten med det här motivet. Har sett några olika varianter både i antikaffärer, på loppis & auktion. Men jag har aldrig hittat något med ett så här bra pris förut. 25 kronor kostade det på Myrorna. Hur gammalt det är vet jag inte säkert. Kanske har de tillverkats i olika omgångar dessutom? Men jag såg någonstans i en "tråd", jag tror det var på Antikprat.se att någon hade sett ett fat liknande det här, i sitt barndomshem, någon gång på 1950-talet.


Så en kattattiralj ut - en kattattiralj, typ, in, blev det i alla fall häromdagen. Hoppas att ni har en bra - och alldeles kopparslagsfri - första dag därute!
:)
/helena



ps Askfatet - det med de något svedda kvinnliga, utstickande kroppsdelarna, hm, hittar ni här! En klar favorit. Min snygga Syco-snygga har jag ju tjatat om så många gånger nu, men om nu någon skulle ha missat den så hittar ni den här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar