torsdag 22 november 2012

Min kväll med Marilyn


"... Kan det vara så att du har världens roligaste jobb? ..." Det undrar journalisten som intervjuar;
Charmian Adams!

Visste ni att min nya Emmy-belönade idol heter så? Det visste inte jag heller, förrän jag läste om henne i det senaste numret (14) av Sköna Hem. För övrigt ett underbart lagom ojuligt juligt nummer.

Scenograf är hennes yrke - Charmian Adams'. Eller creative director/art director, som de säger där borta. Det är hon, bland andra, som har skapat de lekfullt läckra och magiskt mjuka - fransprydda -edvardianska miljöerna i 'Downton Abbey' - hemmet. Eller kanske snarare palatset.

Vad jag inte, heller, visste innan jag läste Sköna Hem var att hon dessutom tillhörde den skara som skapade interiörerna i en film som jag såg häromkvällen. 'My week with Marilyn'. En film som handlar om när Marilyn Monroe kom till Great Britain och trodde att hon skulle bli tagen på allvar som aktris. Men allt blir inte som man tror, det vet vi. Och den kära Miss Monroe fick verkligen kämpa för att bli sedd som något mer än "bara" kuttersmycke & sexsymbol.

Sorry, jag ska inte bli långrandigare här, ville bara titta in en 'snabbis' och rekommendera denna film. Inte bara för de sköna femtiotalsmiljöernas skull, utan också för att filmens kärnberättelse, det lite osannolika mötet mellan två personer som verkligen ser varandra (och utnyttjar varandra?), var så sevärd. Michelle Williams imponerar stort. Hon hittar både sårbarheten, det sköra hos Marilyn - men också den ibland sprudlande, spontana glädjen och framförallt hennes så välomvittnade humor.

Så här i efterhand kan jag ångra att jag inte tittade noggrannare på inredning och omgivningar, men när handlingen är så bra som här, då är det bara att kapitulera och låta sig dras in i varje intensivt känslomässig filmruta.


Kanske kommer någon av er att spendera en härlig weekend med Miss Marilyn M. anno 1956? Ni kommer inte att ångra er i så fall. Det lovar jag och min nya idol.

:)
/helena



ps Vill ni veta mer om denna based on a true story-film, så tycker jag att ni ska gå in på den trailerförsedda hemsidan - här! Och jo, det finns ett par sevärda manliga skådespelare med i filmen också. Men något ska ni väl ändå få upptäcka själva?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar