onsdag 21 november 2012

Ett litet laminerat mörker


När jag satt i soffan tidigt i morse, i morgonmörkret, och avnjöt mitt krämiga, perfekt kokade ägg (han är en fena på äggkokning - mannen!) samtidigt som jag slängde ett halvintresserat öga mot morgonsofforna på andra sidan skärmen. Då kom jag att tänka på de här bilderna. Fotona som jag tog för ett par vinterhalvår sedan. Och som jag sedan laminerade in.

För de pratade om mörkret - Martin, Jakob och Isabella i The Voice. De pratade om mörkret som alla andra. Om mörkret som har dragits ner likt en rullgardin över tillvaron. Och i fyran pratade Peter & Tilde med någon expert om nya rön angående hur mycket D-vitamin, 'solskensvitamin', som vi borde få i oss. Åtminstone om vi vill slippa en del otäcka sjukdomar som exempelvis MS. Kostexperten som satt bredvid honom vid det novemberpyntade bordet pratade om utredningar. Utredningar som pågår, om våra rekommenderade dagliga vitaminintag. Kanske får vi mer tillsatt D-vitamin i mjölken. Och i matoljan? Sedan slog jag över till ettan igen. Där pratade de kultur. Och sport. De undrade om Zlatan kan kallas konstnär. Om någon kunde prenumerera på titeln bollkonstnär så..., tänkte jag.

Fast det var ju inte det jag skulle prata om, utan bilderna, fotona som jag tog på mörkret. Det mysiga mörkret. För det finns väl inget mysigare än ljus i mörkret? När alla grannarna kommit hem och tänt upp alla sina små ljuskällor, då kan det bli riktigt upplyst bortanför garageuppfarten. Många ljuskällor små bildar en hel liten upplysningstid, tänker jag. Och jag älskar att fantisera om vad de gör där - på andra sidan fönstren.



Jag funderade på att använda mina laminerade mysfoton som bordstabletter, men det har inte blivit av - än. Nu funderar jag på om jag ska göra lite finare förstoringar och sätta på väggen. Som ett mörkrets ständigt närvarande försvarstal ungefär. För det vill jag gärna göra - försvara mörkret. Ingenting är aldrig bara mörkt, inte ens mörkret. Tänker jag.

:)
/helena


ps Nä, det är inte rymdstoft som har fallit ner så där vackert och lite konstnärligt över bilderna. Gör er inte dumma. Ni vet vad det är. Vardagssnö! Also known as - damm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar