onsdag 31 oktober 2012

En president som går igen


Här hemma firar vi inte Halloween. Egentligen. Har det börjat eko här inne tros? Känns inte den där inledningsmeningen som något som går igen? Likt en gisten gammal slottsdörr. Eller som en vålnad?


Dagen till ära läser jag i alla fall lite i Rupert Matthews's och Michael Bragg's mycket barnvänliga (eller kanske mera lagom barnskrämmande!?) bok: 'Spöken och vålnader'. En bok som för övrigt funkar mycket bra även på vuxna barn - kan jag låta meddela.


"... Ett spöke eller en vålnad tros vanligen vara en avbild av en avliden person. Men en del spöken är föremål eller djur. Olika spöken uppför sig på olika sätt, alldeles som levande människor gör. Ett fåtal spöken är skrämmande, eller till och med farliga, men flertalet är fullkomligt harmlösa. Den enda skada de gör är den chock man får av att se dem ..."
 

Såg NI den? Hallå? Någon där?

Vaddå då? Nu ska det bli gott med fika, tänkte den väl? Hunden. Inget konstigt alls med att en liten doggilogg tigger vid bordet. Undrar bara hur den hade tänkt sig att kunna svälja godbitarna som den hoppades skulle komma nertrillandes i gräset? Kakluckan * verkar liksom vara stängd. Forever. And ever.


"... Den kanske mest välkända spökuppvisningen av en berömd person är den som utspelade sig i Vita huset - den amerikanske presidentens högkvarter. Den store presidenten Abraham Lincolns vålnad (president 1861-65) har setts gå omkring i korridorer och hålla ett öga på omgivningen. Hustrun till president Franklin Roosevelt (president 1933-45), Eleanor, satt och arbetade i sitt arbetsrum sent en kväll när jungfrun, Mary Eban, rusade in alldeles skärrad. Hon sade: "Han är där uppe - han sitter på sängkanten och tar av sig stövlarna!" När Eleanor frågade vem "han" var fick hon svaret: "Mr Lincoln!"
 
"... En del människor tror att president Lincolns vålnad återupplevde några av sina mer bekymmersamma ögonblick i Vita huset. ..."


Jahaja. En del saker förändras inte med tiden. Tydligen. Eller vad säger du, Mr Obama?
:)
/helena


* Kaklucka är slangsynonym för mun. Så vet ni det också.


ps Idag tänder vi ljusen på Halloween/Allahelgona-brickan och tänker lite extra på våra grannar i det stora landet i väster. De är så bra på spänning där borta. Med vädrets ständigt gäckande makter i hälarna. Med presidentvalskampanjer i värsta Stephen Kingklass. Behöver de verkligen Halloween också?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar