söndag 30 september 2012

Ta min vackra vallmo på stort alllvar

 
Just vid den här tiden, eller kanske egentligen ett par veckor tidigare, längtar jag som mest till Alvaret.
 
Känner längtan nästan som en ilning genom kroppen när jag läser Malin Axelssons både personliga, intressanta, utförliga och välformulerade artikel i SvD idag. Även om den 40-åriga historien innehåller en del allvarligare, för att inte säga dystrare, inslag också.
 
 I några år hade vi förmånen att, för en billig slant, kunna hyra ett hus på Öland. Kommmer ihåg att större delen av Sydney-OS avnjöts där, bl.a. På dagarna gick vi den slingrande lilla stigen ner till den steniga stranden och på nätterna följde vi världens största sportevenemang. Det är vad jag kallar Semester, med just så stort S!
 
 Lågsäsong på Öland... mmm... Hör ni det dröjande, drömmande tonfallet i mina tankar?
 
Det är något med den där ödsligheten, den som uppstår när (de andra) turisterna har lämnat ön. Underbart. Bara man är beredd på att äta pizza varje dag, eller laga all mat själv, eller har råd med något lite finare ställe som eventuellt fortfarande har öppet fast bäst före-datumet på högsäsongen har passerats, så är det underbart.
 
Att ta bilen upp över den smala ön. Blicka ut över det stora Alvaret. Ta sig tid att hälsa på de båda långa bröderna. Hej Jan! Tjena Erik! Sitta en självvald stund på ruinens brant. Och reflektera över hur vackert ett förfall faktiskt kan vara.
 
Så nu vill jag sträcka min längsta arm hela vägen ner genom Småland ända bort till barndomens mest oändliga bro och räcka över min allra rödaste vallmo. Grattis!
 
 
 
:)
/helena
 
 
 
ps Om allt alltid blev som man hade tänkt sig - hade jag tagit på mig min blommigaste tröja just idag, som en slags fysisk hyllning och kanske lite som en besvärjelse mot de starka höstvindarna. Men den ligger längst ner i den överfulla tvättkorgen just nu. Och då hade jag hittat min favorit-Lindeman på 'tuben' nu - den där Öland håller på att sjunka på grund av tyngden, turistmängdtyngden. Men det gjorde jag inte, så då får vi väl hålla tillgodo med 'Stugägare Kenneth Lindeman' då. Han som har en stuga i Tomtebrölet?!, en stuga som man greppar direkt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar