tisdag 3 april 2012

Feeling (o)groovy


Här ligger jag. Utom när jag skuttar upp, nåja, för att föreviga eländet. Soffeländet, köpt på det stora varuhuset, är kanske inte den bästa sjukbädd man kan ha, men jag väljer ändå att gilla läget. Soffläget. Viloläget.


Här i mitt soffläge(r) hittade jag en sådan inspirerande artikel om Eileen Gray. I ett några år gammalt nummer av ANTIKVÄRLDEN. No 4, 2008, närmare bestämt.

"... Under 1910-20-talet var Eileen Gray ett stort konstnärsnamn i Paris. Hon skapade unika lackarbeten, ritade möbler och inredde en spektakulär villa vid Medelhavet. Idag är hennes nyskapande 20-talsmöbler klassiker på designhimlen och nytillverkas av ett engelskt företag. ..." Står det i inledningen av denna fina text av Eva Nordenfelt.
Det lilla stålrörsbordet E-1027 är vi många som känner igen, men visste ni att E-1027 också var/är beteckningen på Gray's hus?

"... Uppmuntrad av den rumänske arkitekten och kritikern Jean Badovici beslöt Eileen Gray att inrikta sig på arkitektur. Tycke uppstod, kanske med viss beräkning från hans sida. Han var luspank, ung och charmig, hon var rik, känd och begåvad. ..." Står det vidare att läsa.
Och vet ni vad E-1027 betyder? Vad E:et står för är kanske inte så svårt att räkna ut, men resten? Ledtråd; nästan lite rebusaktigt...

"... Redan 1926 började paret Gray/Badovici arbeta med sitt berömda hus E-1027 (E står för Eileen, 10 är bokstaven J i alfabetet, 2 är B och 7 är G) på en brant klippa i Medelhavet, nära gränsen mot Monaco. Den L-formade byggnaden med det platta taket har öppen planlösning med bärande pelare, fönster från golv till tak och en spiraltrappa till andra våningens gästrum. ..."

Nu känner jag mig nästan lite bättre. Det har jag mitt gamla soffbord att tacka för. Mitt kära gamla soffbord som jag köpte på det stora varuhuset när jag flyttade hemifrån. För över tjugo år sedan! Under det finns det en sådan där hylla. En tidningshylla skulle säkert de flesta kalla den, men jag ser den snarare som en 'lönnhylla', där det gömmer sig bortglömda skatter. Som Eileen Gray. ANTIKVÄRLDEN. Och en lite piggare helena. ;) Sk(r)atthylla!



vi hörs.
:)
/helena




ps Och i kvällens teve-tablå hittade jag en bortglömt repris! Nu ska jag definitivt inte glömma bort varken Simon eller Garfunkel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar