måndag 12 september 2011

Det började så oskyldigt med diskbänken


Det är väl en kliché, men jag kan inte rå för det. Det är Paris jag tänker på. När disken hopar sig och dammråttorna dansar under borden. Det är då jag tänker på Pont Neuf och allt det där andra härliga. Medan dammsugaren räcker lång näsa och disktrasan blänger surt. När allt ter sig så där alldeles alldeles vanligt. Och lite grått. Då går tankarna till Barri. Barri - Barri. Inser att det där nog mest ser ut som barrig i skrift, men jag tror att ni - också - kan höra den fonetiska franska huvudstaden i fantasins öronsnäcka. BARRII!

Jag har bara varit där en gång. Men i tanken vandrar jag ofta tillbaka dit. Till Jardin de Luxembourg, den fina parken som låg alldeles nära det lilla hotellet. Med en damm i mitten, där barnen styrde båtarna mot hamnar som för alltid är bortom räckhåll för oss - någorlunda - vuxna. Och med en servering som serverade de mest fettdrypande bakverk man kan tänka sig. Anna Skippers värsta mardröm.

Innanför pannbenet rumlar minnena runt i en salig röra, en röra som jag älskar att röra i och vid, när vardagen känns för trång. Som den där italienska?! restauranten vi åt på en av kvällarna. Jag tror att maten var god, men det jag minns bäst är kyparen. Han hade tupé som satt på sné. Sorry, kunde inte låta bli. Men det är faktiskt sant. Så det var den vi pratade om över vår anti-pasti; tupén.

Sedan förundrades vi över att så många damer hade långt svallande grått hår! Vackert uppsatt i knut, eller fritt flygande. Men nästan ingen hade den klassiska tantkortkopiefrisyren. Ja, ni vet den som 99,9% av alla damer i en viss ålder har, här hemma. Inget fel i det, men borde inte några fler procent vilja ha en lite grånad hästsvans? Jag antar att det är en fråga om hårkvalité och prioriteringar. Men jag vet inte. Kanske är det en huvudlös epidemi, förlåt hårlös epidemi? Eller en frisörskonspiration? Eller gammal vanlig, hederlig, svensk praktiskhet?

I alla fall -  det är lite sådant som jag står och tänker på. Eller så lyssnar jag på Solja.


:)
/helena



ps. Titta gärna in HÄR! till denna multibegåvade kvinna. Kvinna och poet. Poet och kvinna! Hon finns ju i läsbart format också - såklart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar