fredag 17 juni 2011

Iceland 12 points


Kommer ni ihåg häromdagen, när jag funderade på det här med ödet? Bilderna ni ser ovan är tagna samma dag, dagen när den Gula tassen kom in här och räckte fin tass. En annan tass, en svartare, ville lägga nosen i blöt och lämna något i övrigt att önska, mellan raderna... just den dagen. Jag skulle kunna klämt in det under samma rubrik, men jag ville inte nämna ordet kattkräk och Aspenström i samma mening. Det vill jag fortfarande inte. Så -  suddat, överstruket, utraderat.

Bilderna gav inte upp, de påstod sig ha en historia att berätta, det gällde bara att hitta en lämplig uttrycksform. Jag gav upp, berättarkraften hade övertaget. Och jag hittade min form. Poesi! Haiku! Jag tog mig dock, likt katten, ett par friheter. Regler är till för att brytas. Fast bara lite. Som de säger därborta: Bending the rules.

Ur världshändelser
som Eyjafjallajökull
Mellan minnena
                                   Mattan - en kartbok
                                   katten en erövrare
                                   på försommarens stup
Samma utgångspunkt
flaskornas skilda motiv
Bättre årgångar
                                            Bättre kväden bland
                                            Snorres gudar o. väsen
                                            Hon, katten - okräsen!



Prince Edward Island och Nya Zeeland är två andra, öar, som jag gärna skulle besöka, men Island har alltid lockat & pockat, lite extra. Med sin unika natur, såklart, med sin simultana liten- och STORhet. Med sina speciella möjligheter till tillbakablickar, på nedtecknad myt & historia, hjältar, gudar och skaldekonst. Dit vill jag åka! Jag skulle kunna tänka mig att tölta hela vägen dit, om inte ett vatten varit i vägen. Och min hästskräck. *ler*

Tur att tanken och webben kan ta en långt! Gå in och res med ögonen, här på Islandsbloggen. Massvis med information för den vetgirige. Se på Island LIVE - via webkamera! Titta bara på den här vyn över ett vatten och en kyrka- klick! Eller bevaka vulkanen, som senast fick ett utbrott-klick (lite vatten på linsen just när jag kikade in, men ändå!)

Testa dina islandskunskaper: -Hur många ledamöter har alltinget? (jag som knappt kan skilja de olika tingen åt!?) -Vilket är det vanligaste isländska förnamnet? -Vilken är den största invandrargruppen på Island? Dessa och många fler frågor hittar du på I-bloggens Quiz-sidor. Check it out!

I min bokhylla finns ett ex av den yngre Eddan, Snorres. En bibliofilupplaga! Fint ska det va'. Fyndad på auktion. Så rikligt och fint illusterad! Tänk att ni inte fick se glimtar ur den boken istället för dagens bilder. Hm. En annan dag. Vi kan väl ta ett par ord i alla fall:
Loke sade:
"Törstig jag hit
till hallen kom,
Lopt, från långan väg
att aserne bedja,
det en de mig giva
dråplig dryck av mjöd."
/ur Eddan, de nordiska guda- och hjältesångerna
översättning från isländskan av Erik Brate
Med 115 illustrationer av Carl Larsson, Anders Zorn,
Jenny Nyström Stoopendaal, Olof Sörling m. fl.
(min upplaga är ifrån 1982, men här hittar ni en nyare variant,
till salu, på antikvariat.net)


Hoppas att ni får en bra start på helgen och kanske till och med en "dråplig dryck av mjöd" eller två.
:)
/helena


ps Dumma Björn Gustafsson! Jag kan aldrig riktigt tänka på Island längre utan att höra de där orden... ni vet: Icceeelllaaand eight points... Men det är kul, det är det. Klicka in er om ni vill småle och minnas.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar dikterna! Och att dagens intryck och foton gav dig inspirationen. Hur var det nu med haiku...5,7,5 stavelser, visst?

    JAg skriver också, men alldeles för sällan nu. Har dock en diger lunta i byrålådan. Började strukturera dem i våras, ska fortsätta efter sommaren och se om jag kan försöka göra något av det.

    SvaraRadera
  2. Maria: 5,7,5 alldeles riktigt. Kort och koncist på ett bra vis! Helst ska det ju vara med en årstidsrelaterad strof och den tredje strofen ska gärna avvika, liksom överraska lite. Gå gärna in på min länk i inlägget, tryck på själva ordet Haiku, där hittar du svenska Haiku-sällskapet. De förklarar och berättar bra om den japanska traditionen och även den svenska.

    Låter spännande med din välfyllda byrålåda, hoppas vi får se lite alster hos dig så småningom. På tal om byrålåda, någonstans (kanske just i en byrålåda?:) har jag en liten text/dikt som ligger och lurar, som handlar om texter som ligger i byrålådor och lurar...
    :)
    /helena

    SvaraRadera