söndag 19 juni 2011

For your eyes only


Vad kan passa bättre så här på den regniga kvällskanten än ett par solglasögontips? Inget, såklart! *ler* Visserligen var det några år sedan nu som jag jobbade med ögon, optik, bågar med ljusa och mörka glas infattade, men ett par grundläggande tips vågar jag mig nog fortfarande på att ge.
  • Grå glas, bruna glas och även gröna (s.k ray-ban-gröna, ganska mörka m a o) är bra! 
  • Undvik alltför blåa glas helt!  De släpper in för mycket UV-ljus.
  • Plastglas ger ett bättre UV-skydd än traditionella glasögonglas.
  • Är riktigt mörka glas alltid det bästa? Inte nödvändigtvis. Om du har väldigt mörka solglas så tenderar pupillerna att reagera på det, genom att öppna sig, bli stora helt enkelt och då släpper ögonen in mycket mer skadligt ljus i ögat än vad som är nödvändigt. Lagom är bäst, även i det här sammanhanget. Lagom mörka glas, ca 60-70% dämpar oftast ljuset på ett behagligt sätt OCH låter pupillen jobba, dra ihop sig, så att bara lite ljus släpps in i ögat.
  • Om du trivs med att vistas där ljuset reflekteras mycket. Huh? Jag menar om du tycker om att vara mycket vid havet, sjön eller kanske  t o m havet så kan det vara bra att investera i ett par polariserande glas. Ett glas som har ett slags inbyggt reflektionsfilter. Även att rekommendera för er som gärna tar en tur, utför eller i Gustav Vasas spår...  Snön är ju också en stark reflektor.
  • Måste man köpa de allra dyraste solglasögonen för att få bästa kvalité? Det beror förstås lite grann på vad man själv lägger för värdering i begreppet kvalité, men generellt kan man säga att när det gäller själva glasens uv-ljusskyddande förmåga så är det oftast inte så stor skillnad mellan de dyrare designmärkena och de du hittar på lite billigare ställen. Sedan finns det en del andra skillnader, som ev. kan vara till de dyrare glasens fördel, som reptålighet hos plastglas t ex.
  • Glasögonbågarna då? Här kan det skilja mera mellan de billigare och de med en lite större prislapp. De billigare solglasögonen har inte alltid bågar som det är så lätt att laga, kanske särskilt när det kommer till bågar i metall. Ofta är nässadlar och skalmar (de små "pluttarna" på näsan och sidostyckena:) ditlödda, istället för att vara fastsatta med skruvar. Det innebär helt enkelt att det inte går att hitta reservdelar om man skulle ha otur att göra sönder dem. Lita på mig! Inget går sönder lika ofta som solglasögon...
  • Om du vill ha ett par solglasögon som ska fungera riktigt bra när du kör bil, så kan det vara bra att tänka på skalmarnas - sidostyckenas- storlek och placering. Om sidorna är alltför tjocka, vilket är väldigt vanligt på många moderna plastbågar, så förlorar du mycket i sidseende. Kolla gärna också att skalmarna inte sitter precis där du vill kunna utnyttja ditt vidvinkelseende som mest och bäst! Visst kan det vara läckert och även skyddande med kraftiga sidostycken, MEN det är inte alltid det bästa för solglasögon som du vill använda mest till bilkörning. Eller kanske på cykelsemestern?
  • Sedan finns det så kallade fotokromatiska glas, eller transitions, glas som ändrar sig från ljust till mörkt när du går från innemiljö till utomhusaktivitet, men det är egentligen en annan historia. De fungerar inte riktigt som solglasögon i alla väder. Som sagt en annan historia och dessutom tenderar historien att ändra sig hela tiden... Jag kan väl säga som så här; att glas som ändrar sig från ljust till mörkt inte alltid upplevs bli tillräckligt mörka i bilen, eller i riktigt varma temperaturer. Läs gärna mer här om, Drive wear, ett solglas speciellt framtaget för bilkörning.
  • Om du vill ha mer ingående råd, fakta, som dessutom är 100% up to date, så går du in och rådfrågar en optiker, eller två. Jag röstar på två, eftersom de flesta företag tenderar att prata dig/sig varma för just sina egna produkter... Mina länkar ovan råkar leda till just Hoyas sidor, men det beror bara på att jag tyckte det verkade finnas lättillgänglig information just där. Bara så ni inte börjar mumla sponsring eller så. Så det så. *ler*

Så det var lite råd på den soliga vägen. Hoppas jag. Se nu inte punkterna som information som är "huggen i sten", utan bara som vägledning. Som råd från någon som har en hel del erfarenhet i frågan, men inte helt nya erfarenheter. Men visst, en del saker ändrar sig aldrig, även om teknikens utveckling oftare blickar framåt än åt något annat håll... så även i solglasögonbranschen.

Då väntar vi bara på solen nu då.
:)
/helena

Uppdatering mån. 20:e juni: Om jag hade vetat igår vad jag vet idag, så hade jag aldrig satt den rubriken, tydligen heter solglasögonlinjen hos en stor lågpriskedja samma som min rubrik?! Vad är oddsen? kanske borde jag hittat en originellare rubrik, jag vet inte. "For your eyes only" stod det med stora bokstäver, där i stället med solbrillor, okej inget konstigt med det. Men under den rubriken stod det med tryckta, inte handskrivna, bokstäver, exakt så här: "Försök som glasögon, men snälla inga avstånd glas från karta." Que?  Vad betyder det? Vilket språk är det? Från en annan planet? Någon? Förslag? :)

ps Vill ni läsa om en av de roligaste händelserna under min "ögonkarriär", så gå gärna in här, klick och läs om ett oförglömligt möte, mellan fyra ögon, nej sex, nej jag menar nog mellan tio ögon...

3 kommentarer:

  1. I dag tror jeg jammen solen er her, hvis den ikke forsvinner igjen da...Jeg nyter den nå mens jeg kan. Med mine solbriller. Takk for gode råd!
    P.S. Kjempekonstig, ja litt spooky, at du også skrev om Island samtidig som jeg skrev mitt innlegg om de islandske tvillingene.
    Håper det er sol hos deg!

    SvaraRadera
  2. Dette innlegget kom for sent! Jeg har akkurat kjøpt meg 50-tallslignende Raybans (med styrke). De er veldig fine da, selv om kanskje sidesynet er litt begrenset. Jeg får snu på hodet! Og som dere svensker sier: i valet mellan det sköna och det praktiska, väljer jag självsagt alltid det sköna. Jeg har lagt merke til at selv om glassene er relativt lyse, gir de en behagelig beskyttelse mot lyset

    SvaraRadera
  3. Katrine K: Ingen sol här idag så långt ögat kunnat nå... Kanske har den parkerat över Norge? ;) Ja, "spooky" var ordet, inte bara det att vi skrev om Island båda två, det var ju trots allt deras nationaldag i fredags, men vi hade Japan-vibbar i inläggen båda två... Vad är oddsen för det?
    :)

    Lise: Sorry, jag försökte komma till skott med ett solskyddande inlägg tidigare, men det ville inte riktigt hitta fram till tangentbordet förrän nu... Låter i alla fall "kjempeflott"(det där blev nog inte korrekt norsk, jag är inte lika duktig som du är på svenska!:) med 50-tals design och Ray-banglas! Bra med lite styrka också, så att du ser bra ut, från alla håll, min sköna! ;)

    /helena

    SvaraRadera