onsdag 15 juni 2011

Den onde, den gode och den snälle


I hela mitt halvlånga liv har jag aldrig sett något fulare. Så fult! En så fruktansvärt ful film! Allt är fult. Karaktärerna, frisyrerna, tänderna, klädernas passform!, sexet. Jo, jag lovar
t o m sexet är fult. Som tur är är inte allt bara fult utan även kult (jag tror att de säger så i Norge?). Eller kul då. Jodå, sexet är också ganska kul. I A somewhat gentle man. En ganska snäll man.

En ganske snill mann(klicka för trailer), som den heter i orginal, lånade jag på biblioteket för ett tag sedan. Se den! Om du står ut med den fula ytan så lovar jag att det ligger en hel del skoj och väntar där under. Bl a Stellan Skarsgård, som har huvudrollen, som den snälle? mannen och en massa duktiga (och fula;) norska skådisar. Som ex.vis Björn Sundquist, som du kanske känner igen från filmatiseringar av Karin Fossum-deckarna (krimis, heja Norge!) Konrad Sejer. "Crime comedy", kallas genren och det stämmer nog ganska så bra.

2* Edward Norton, kan det vara något? I Leaves of grass(klicka för trailer) spelar Norton två tvillingbröder! I en film som blandar friskt. Hör bara på denna mix: Två delar Norton, som sagt. En del förvirrad hippie-mamma spelad av Susan Sarandon. Ett par plantor knark!? En professor i filosofi. En nypa Platon. En ex-Felicity, som utför noodling?! Och en uppretad jude, spelad av Richard Dreyfuss. Hur bra låter inte det? Nej, jag vet det låter inte speciellt upphetsande, men det är något med den knasiga hillbilly-komedin som tilltalar. Kanske är det helt enkelt Edward Nortons agerande, som alltid brilliant oavsett film eller genre. Här dessutom upphöjt till två! Eller så är det de filosofiska tankarna som tänks av de mest osannolika tänkarna? Eller kanske just blandningen. Ingen tiopoängare här inte, men se den om du vill ha en kul stund. Spana in den knasige gangster side-kicken, det är han som både skrivit och regisserat filmen. Jo, det är sant.


så hörs vi snart
:)
/helena


ps. Vad bilden har med filmerna att göra? Ingenting. Tyckte bara att inlägget behövde lite mera blå/gult...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar