måndag 11 april 2011

Prickar i sängen



Ska jag vara helt ärlig och det ska jag väl vara? Då måste jag erkänna att det allra roligaste med att gå på s.k dödsboauktioner är att hitta de där små fynden, som man inte visste fanns. Som det lilla fatet med näckrosor och prickar på. Blommor & Bin i all ära, men tydligen är det Blommor & Prickar som gäller, härinne, just nu. Vad kan då passa bättre än att hitta ett fat med både och på? Nothing. Nada. Nä, ingenting alls faktiskt.

Det låg ett gäng välanvända damur på det lite triangelformade fatet. Eftersom auktionen var tämligen välbesökt och viss tidsbrist förelåg, så tog jag mig inte tid att plocka bort uren så att jag kunde vända på fatet. Tänkte att det nog är Alingsås, Tilgman eller kanske Laholms keramik. Jag ropar bara in det om det blir riktigt billigt, funderade jag vidare. Det blev det.

Dessa på-landet-auktioner, som jag föredrar att kalla dem, har sparat vår familj en hel del pengar. Jaså, hur då? Hur är det möjligt? tänker säkert någon nu, någon som antagligen inte delar passionen för tingen och deras skapare. Jo, så här ligger det till; Visst är det de vackra föremålen som lockar, både blicken och resten av mig, men det är bland de dagliga varorna, det vi använder till vardags som de "seriösa" fynden kan finnas.

Ett par riktigt snygga svarta skinnskor till mannen, jag tror att det är de snyggaste han någonsin har haft faktiskt, ropades in för 160 kronor. De hade förmodligen bara blivit stående i någons garderob, kanske hade de orsakat den tidigare ägaren skoskav? Vad vet jag. Det jag vet är att de var i s.k. "mintcondition", dvs helt oanvända!

För en lika stor summa, 160 riksdaler, blev vi ett helt lakansset rikare. Här snackar vi; 2 påslakan, 2 underlakan och 2 örngott. Nytt! Ouppackat! Kanske inte av högsta kvalité, men ändå, svensktillverkade i skön bomull. 160 kronor mina vänner.

Listan kan göras lång, men jag kan väl nämna de tre herrskjortorna också, i originalförpackning, ganska läckra, i tre olika mönster och färgställningar. Inte direkt av det senaste snittet, men vad gör det när de kostade 60 kr - sammanlagt. En fördel när man hittar just skjortor som har ett par extra år på nacken är att de ofta innehåller en viss procent syntet, vilket gör dem hållbara och stryktåliga, nä, jag menar strykfria. Nästan i alla fall. Lite varmare blir de visserligen, men vad gör det en iskall midvinterkväll. Och sådana har vi ju en del av, i denna vackra, men ofta så frostnupna nord.

Bara på auktion vänner, bara på auktion.


Så hörs vi snart.
:)
/helena



ps Hur var det då med det blomprickiga fatet? Var kom det ifrån? Det blir nog sträckbänken ett tag för er, i just den frågan, är jag rädd *ler* Kanske är det någon av er faktaslukare där ute som har en susning? En ledtråd ska ni få; Det var ingen av de tillverkare jag nämnde tidigare i texten...

pps Oj, vad klockan är mycket, den har redan hunnit passera midnatt och jag har inte haft tid att publicera någon SÖNDAGSBILD! Jag gör nog det nu i alla fall, även om det inte blir söndag hela veckan på FABRIKEN!, så kan vi väl dra ut på söndagshumöret så länge det går, gärna hela måndagen i alla fall. Eller vad säger ni? Jo, jag tror att vi säger så.

2 kommentarer:

  1. Prickar i sängen, ja, det behövs. Allt blir liksom gladare då :)
    Kram Cecilia

    SvaraRadera
  2. Du har så rätt, prickar i sängen gör en lite mer "piggelin", även om man egentligen är lite sjuk. :) Oj, det var ett tag sedan jag var inne hos dig nu. Lugn, jag är på väg. Snart, snart. :)
    /helena

    SvaraRadera