måndag 25 april 2011

Hang around birds


Så här i de sista skälvande timmarna av påsken 2011 tänkte jag att det kunde vara intressant med en närmre titt på, delar av, fågelflocken här hemma. Lite fågelperspektiv på tillvaron. Vad har då dessa tre "fågelarter" gemensamt? Gissa. Inte så svårt kanske? Såklart har de alla flugit hit på en andrahandsvind. En prisvärd och bärande och lite lagom ljummen second-handvind. Nedan följer en, vingbeprydd, bildkavalkad och om ni kan hejda er från att börja shaka loss i en hejdlös fågeldans, det är ju så lätt att få pippi, så ska ni få er lite fakta till livs, också, som omväxling till alla hårdkokta ägg...
Då så, dags att burra upp fjäderdräkterna!

När jag fick syn på denna sköna "kråka" så tänkte jag först att det var en sköldpadda, med den fint utskurna skölden, men när jag skärskådade den under min "blåa lupp" kom jag fram till att djuret i fråga definitivt såg ut att ha näbb. Eller hur? Nu har denna påskfågeljuvel prytt köksbordet hela helgen, så nåde den om den flyr ifrån flocken. Stämpel & signatur undertill tyder jag med hjälp av www.signaturer.se till Alingsås-Keramik (1947-1985) och keramikern Tomas Anagrius (klicka gärna in till hans tjusiga och informativa sida). Min runda lilla blue-bird är nästan 50 år, förstår jag, eftersom Anagrius, enligt uppgift, endast befann sig hos Alingsås-Keramik åren 1962-63.


 Två små kaffekoppsfat är allt jag har av den underbara servisen Hedera. Se så vackert slitna de är, jag tror att det i alla fall går att ana på bilderna. En liten, liten by och en fasanfamilj som trängs med en murgrönsslinga. Jag är så svag för sådana mönster. Lite livet-på-landet och en gnutta djurliv till det, får mig alltid på gott humör. Servisen, Hedera, tillverkades av Gustavsbergs Porslinsfabrik mellan åren 1897-1910. De små kaffefatsfasanerna är alltså hela hundra år gamla - minst!


"Tillverkningen av denna batik ger arbete åt 40 personer på SRI LANKA
Ett prov på praktisk U-landshjälp.
Konstnärlig utformning; Ateljé Kapila, Colombo, Sri Lanka"

Precis så står det på baksidan av detta...


...brevkort. Jag älskar påfåglar! Kortet hittade jag bland någons övergivna kontorssaker, på auktion. Det är så fint och jag hade tänkt att rama in det, men det har inte blivit av än. Som ni kanske ser så har jag inte ens vågat bryta skyddsplasten... Därav den lite mjölkiga bildkvalitén. Sorry. Visst ser ni väl ändå hur färgsprakande stjärtfjädrarna ståtar bland gula blomster och söta ananaser? Och över allt lyser solen! Precis som det ska vara. På påsken.


Bloggvänner, jag önskar er en skön annandag, under solens strålar,
så hörs vi alldeles snart.
:)
/helena


ps Hoppas nu bara att det inte är ett gäng gnälliga flyttfåglar, som vill dra vidare så fort de får chansen, vi har fått på, inte halsen, men väggen, köksbordet och snart inom glas och ram, för jag vill njuta av dem ett bra tag till. Hoppas att de vill bygga bo här hos oss och stanna länge, i vårt väderstreck. Gärna långt efter det att påsken har passerat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar