torsdag 28 april 2011

Don't look back


Tyvärr har stackars Princess Margaret fått ett veck i ansiktet. En bekymmersrynka, redan då? Vad kan man säga? Annat än att livet sätter spår? En del händelser och erfarenheter lämnar djupare avtryck än andra. Ibland outplånliga.

"...The ceremony was the first royal wedding to be broadcast on television and attracted figures of 300 million worldwide..."  (citat från Wikipedia)

På våren 1960, för över femtio år sedan, gifte sig fotografen Antony Armstrong-Jones, med Drottning Elisabeth's yngre syster, prinsessan Margaret. Klicka här för att se hur vacker hon var! Och här för att se de lyckliga tu.

"Vid alla bröllop brukar bruden vara den självklara huvudpersonen och den manliga partnern betraktas mera som ett nödvändigt ont. Men det lysande bröllopet i London kan notera ett rekord i publikintresse även för brudgummen!"  (citat från Hemmets Veckotidning i maj 1960, se bilderna ovan)

I tidningen, vars framsida ni ser delar av ovan, görs det ett reportage om den populäre blivande prinsessmaken. Tidningen har intervjuat ett antal personer som har kommit i kontakt med Anthony Armstrong-Jones (senare mera känd under namnet Snowdon).

"...Nere i East End stöter vi på Warren Myles, den 36-årige ägaren till Brigde House-hotellet, och han har också något att säga om "århundradets brudgum":
 - Han var minsann ingen överklassnobb, när han tittade in hos oss! Han slog sig ned bland de andra gästerna och höll sig inte för god för dem. Han är en förbaskat rolig karl och kunde roa hela sällskapet. Han kan berätta som ingen annan - och jag slår vad om att familjen i Buckingham Palace har fått till livs en hel del historier om oss och livet här nere i East End! Alla här gillade honom skarpt. Ni kunde ha petat omkull mig med lillfingret, när jag fick veta att han skulle gifta sig med prinsessan Margaret. Men det säger jag, att en bättre man kan hon aldrig få!..."

"...- Vi har en kabaré här och Tony var alltid snäll och bussig mot flickorna, som sjunger och dansar. Han tog många finfina bilder av dem och fick dem publicerade också...."

"...Högre upp på samhällsskalan berättar Lady Lewisham för första gången om sin långvariga vänskap med Tony:
- Jag har känt honom sedan han var liten, säger hon. - Han var en väldigt rar pojke, jämt full av skoj och upptåg och oerhört bestämd av sig. Allting intresserade honom - människor och saker. Han ville veta hur saker och ting "såg ut inuti"...."

"...Konventionell är det minsta man kan kalla honom. En gång kom han in med sin kamera, när jag satt i torkhuven hos hårfrisören, och bad att få fotografera mig med papiljotter och allt! Jag hann aldrig protestera, för han hade praktiskt taget redan tagit bilden. Och sedan fick jag se den i en tidning! Min man förfasade sig, men Tony pratade bort min förargelse och sa: "Bilden blev så verkligt fin, att jag inte kunde motstå frestelsen."..."

"...- Han är full av idéer - roliga och originella idéer, betygar mrs Garnett. - Han älskar glada färger och slående effekter - en skål med guldfiskar i väggen till exempel! -Tony blir en lättsam man att leva samman med, fortsätter hon. -Han har en kolossal förmåga att komma bra överens med folk...."

1978 var skilsmässan ett faktum. Efter vad som enligt ryktena var ett mycket olyckligt äktenskap.



Även om vi som vurmar för det gamla, vintage, second hand osv. älskar att umgås med gamla tiders kulturer, seder och föremål, så finns det tillfällen när det bara finns ett håll att titta åt - FRAMÅT!

Så, Kate & William, gör det imorgon! Se framåt.
Och i övermorgon och dagen därpå och den dagen som följer på det och den dagen som sedan står på tur och...


så hörs vi snart.
:)
/helena


ps Vill ni läsa mer om prinsessan Margaret och hennes dåvarande make så är det bara att scrolla upp till deras namn, längst upp i inlägget, och klicka på länkarna (namnen). Wikipedia har långa utförliga artiklar om båda deras liv. Där finns också en hel del skvaller om vad som gjorde deras äktenskap så olyckligt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar